Przygotowanie
GZIK:
Około 100 g białego sera ugnieść widelcem, wymieszać z łyżką śmietany, szczyptą soli i pieprzu oraz drobno pokrojoną cebulą dymką (białą poszatkowaną część dodajemy do sera, a pokrojonym szczypiorkiem posypujemy wierzch).
TWAROŻEK Z CZERWONYM PESTO:
Około 100 g białego sera ugnieść z łyżką czerwonego pesto ze słoiczka (można zastąpić je też zielonym), łyżką śmietany. Po przełożeniu do miseczki polać wierzch odrobiną oliwy extra vergine.
TWAROŻEK Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM:
Około 100 g białego sera wymieszać z 1-2 łyżkami czosnku niedźwiedziego (ja używam czosnku niedźwiedziego w oliwie), udekorować listkami mięty.
Składniki
- GZIK:
- Paluchy z Wypiekarni Lajkonika
- 100 g białego sera
- 1 łyżka śmietany
- Cebula dymka
- Sól
- Pieprz
- TWAROŻEK Z CZERWONYM PESTO:
- Paluchy z Wypiekarni Lajkonika
- 100 g białego sera
- Czerwone pesto ze słoiczka
- 1 łyżka śmietany
- Oliwa extra vergine
- TWAROŻEK Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM:
- Paluchy z Wypiekarni Lajkonika
- 100 g białego sera
- 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego
- Kilka listków mięty