Przygotowanie
Rozpuść masło, krakersy zmiel na miałko. Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wymieszaj zmielone krakersy z rozpuszczonym masłem, a na końcu dodaj pianę z białka i delikatnie razem łączymy. Powstałą masą wylep formę do tarty i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min.
Brokuła umyj, podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i wystudź. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Mozzarellę odcedź z zalewy i pokrój w kostkę, a wędzonego łososia podziel na mniejsze kawałki.
Na podpieczonym spodzie z krakersów ułóż kawałki łososia, ugotowane różyczki brokuła, połówki pomidorków i kostki mozzarelli.
Pozostałe jajka oraz jedno żółtko roztrzep i zmieszaj ze śmietanką. Przypraw pieprzem i solą. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Wrzuć do śmietanki z jajkami. Wszystko wymieszaj, a następnie zalej składniki na tarcie. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min, aż masa śmietanowo-jajeczna całkowicie się zetnie.
Składniki
- Ok. 250 g Krakersów Super Lajkonik
- 120 g masła
- 1/2 brokuła
- 100 g łososia wędzonego
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 1 kulka sera mozzarella
- 250 ml śmietany 30%
- 4 jajka
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz