TARTA KRAKESOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Pyszna, prosta i efektowna tarta, którą możesz szybko przygotować na kolację lub poczęstować nią znajomych.
TARTA KRAKESOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Przygotowanie

Rozpuść masło, krakersy zmiel na miałko. Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wymieszaj zmielone krakersy z rozpuszczonym masłem, a na końcu dodaj pianę z białka i delikatnie razem łączymy. Powstałą masą wylep formę do tarty i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min.

Brokuła umyj, podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i wystudź. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Mozzarellę odcedź z zalewy i pokrój w kostkę, a wędzonego łososia podziel na mniejsze kawałki.

Na podpieczonym spodzie z krakersów ułóż kawałki łososia, ugotowane różyczki brokuła, połówki pomidorków i kostki mozzarelli.

Pozostałe jajka oraz jedno żółtko roztrzep i zmieszaj ze śmietanką. Przypraw pieprzem i solą. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Wrzuć do śmietanki z jajkami. Wszystko wymieszaj, a następnie zalej składniki na tarcie. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min, aż masa śmietanowo-jajeczna całkowicie się zetnie.

Składniki

Ok. 250 g Krakersów Super Lajkonik
120 g masła
1/2 brokuła
100 g łososia wędzonego
5-6 pomidorków koktajlowych
1 kulka sera mozzarella
250 ml śmietany 30%
4 jajka
Natka pietruszki
Sól
Pieprz
Produkt w przepisie Krakersy Super

Ta strona używa plików cookies w celu analizy ruchu w serwisie. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookies odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki. Klikając przycisk „OK” potwierdzasz, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Twoimi preferencjami.

Więcej