Ta strona używa plików cookies w celu analizy ruchu w serwisie. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookies odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki. Klikając przycisk „OK” potwierdzasz, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Twoimi preferencjami.
SŁODKO SŁONE TALARKI I PRECELKI
Do rondelka wsyp cukier i podgrzewaj na średnim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aby cukier się nie przypalił.
Gdy cukier osiągnie karmelowy kolor, dodaj masło i mieszaj, aż składniki się połączą.
Stopniowo wlewaj śmietankę kremówkę (w temperaturze pokojowej), cały czas mieszając. Pamiętaj, aby nie wlewać jej na raz, ponieważ masa jest bardzo gorąca!
Doprowadź masę do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty.
Zdejmij z ognia, dodaj sól i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści.
Przelej masę do szklanej miski, przykryj folią spożywczą. Odstaw na 30 minut do lodówki.
Wyjmij karmel z lodówki i ubijaj mikserem przez 5 minut. Ponownie przykryj folią i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
Po upływie czasu ubij karmel, aż stanie się gęstą masą.
Na talarkach ułóż krem karmelowy i przykryj precelkiem.
Smacznego!