MUFFINY

MUFFINY
Przygotowanie

Przepis na ciasto:

W misce wymieszaj mąkę, cukier, gorzkie kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. Całość przesiej przez sitko.

W osobnej misce wbij jajka, dodaj olej i wymieszaj. Następnie wlej maślankę i dokładnie wymieszaj.

Stopniowo wlewaj mokre składniki do suchych, mieszając delikatnie trzepaczką, aż składniki się połączą.  Dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj.

Przełóż ciasto do 14 foremek na blasze.

Wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika (170°C) i piecz przez 20 minut.

 

Przepis na krem:

W rondelku wymieszaj cukier, kakao, ekstrakt waniliowy, mleko oraz mąkę.

Wstaw masę na mały ogień i ciągle mieszaj, aż zacznie się gotować. Następnie odstaw do ostygnięcia. Ubij miękkie masło na puszystą masę.

Stopniowo dodawaj ostudzoną masę czekoladową do ubitego masła, aż składniki się połączą.

 

Dekoracja:

Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki. Rozpuść mleczną czekoladę w kąpieli wodnej.

Na białego dropsa nałóż odrobinę rozpuszczonej czekolady, tworząc z niego oko renifera.

Przekrój Precelki Lajkonik na pół.

Udekoruj babeczkę: dodaj parę oczu z białego dropsa, czerwony drops jako nos i rogi z precelków.

Renifer gotowy! Smacznego!

Składniki

Dekoracje:
Precelki Lajkonik
Czerwone oraz białe dropsy
Mleczna czekolada
Na ciasto:
190 g mąki
190 g cukru białego
66 g gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli kuchennej
2 jajka
115 g oleju
250 g maślanki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Na krem:
90 g gorzkiego kakao
15 g mąki
200 g cukru białego
200 g mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g masła
Produkt w przepisie Precelki

Ta strona używa plików cookies w celu analizy ruchu w serwisie. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookies odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki. Klikając przycisk „OK” potwierdzasz, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Twoimi preferencjami.

Więcej