Ta strona używa plików cookies w celu analizy ruchu w serwisie. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookies odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki. Klikając przycisk „OK” potwierdzasz, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Twoimi preferencjami.
MUFFINY
Przepis na ciasto:
W misce wymieszaj mąkę, cukier, gorzkie kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. Całość przesiej przez sitko.
W osobnej misce wbij jajka, dodaj olej i wymieszaj. Następnie wlej maślankę i dokładnie wymieszaj.
Stopniowo wlewaj mokre składniki do suchych, mieszając delikatnie trzepaczką, aż składniki się połączą. Dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj.
Przełóż ciasto do 14 foremek na blasze.
Wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika (170°C) i piecz przez 20 minut.
Przepis na krem:
W rondelku wymieszaj cukier, kakao, ekstrakt waniliowy, mleko oraz mąkę.
Wstaw masę na mały ogień i ciągle mieszaj, aż zacznie się gotować. Następnie odstaw do ostygnięcia. Ubij miękkie masło na puszystą masę.
Stopniowo dodawaj ostudzoną masę czekoladową do ubitego masła, aż składniki się połączą.
Dekoracja:
Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki. Rozpuść mleczną czekoladę w kąpieli wodnej.
Na białego dropsa nałóż odrobinę rozpuszczonej czekolady, tworząc z niego oko renifera.
Przekrój Precelki Lajkonik na pół.
Udekoruj babeczkę: dodaj parę oczu z białego dropsa, czerwony drops jako nos i rogi z precelków.
Renifer gotowy! Smacznego!
Składniki