CIASTO Z RABARBAREM, KREMEM MASCARPONE I REWERSAMI

Kwaskowy rabarbar, słodki krem mascarpone oraz lekko słone i chrupkie Rewersy. Idealnie! Oto deser, którego każda warstwa dostarcza nowych, zaskakujących wrażeń.

Przygotowanie

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej. Rabarbar umyj, osusz, odetnij liście, łodyżki pokrój na ok. 1/2 cm plasterki.

Tortownicę o średnicy minimum 26 cm posmaruj masłem, na dno połóż papier do pieczenia, zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.

Jajka wbij do miski, dodaj drobny cukier i cukier wanilinowy i ubijaj na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawaj olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut. Mąkę wsyp do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszaj. Przesiej ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko zmiksuj na minimalnych obrotach miksera, dodaj drugą część mąki i znów zmiksuj jak poprzednio, dodaj ostatnią część mąki i zmiksuj. Ciasto wyłóż do tortownicy, wyłóż rabarbar, posyp cynamonem i wstaw do piekarnika.

Piecz przez około 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Wszystkie składniki na krem umieść w wysokim naczyniu i odstaw do lodówki do schłodzenia. Naczynie wyjmij z lodówki i od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę – nie rozlewa się, nie przemieszcza.

Wystudzone ciasto rabarbarowe pokryj równo kremem mascarpone. Udekoruj Rewersami Lajkonik, układając jeden obok drugiego. Podawaj pokrojone w równe prostokąty.

Produkt w przepisie

Rewersy Oryginalne

Składniki

  • CIASTO:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 g rabarbaru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • KREM MASCARPONE:
  • 1 pełna szklanka śmietanki 30 % – 300 g
  • 250 g sera mascarpone – klasyczne, mniejsze opakowanie
  • 3 czubate łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
  • Ewentualne dodatki: śmietan fix
  • DEKORACJA:
  • Paczka Rewersów Oryginalnych Lajkonik do dekoracji

Kontakt

Lajkonik Snacks Sp. z o.o.

ul. Piłsudskiego 1
32-050 Skawina

Telefon:

pon-pt: 12 277 04 01
Infolinia: 801 567 396

Reklamacje:

e-mail:

Dział Marketingu 

Sady k/Poznania
ul. Rolna 6
62-080 Tarnowo Podgórne
Telefon: 61 86 49 700

Inspektor Ochrony Danych

Paweł Romaniuk e-mail: iod@lajkonik.com

    Formularz kontaktowy

    Pola oznaczone gwiazdką (*) są obowiązkowe do wypełnienia.

    Administratorem danych osobowych pozyskiwanych za pomocą formularza jest Lajkonik Snacks Sp. z o.o. Dane przetwarzane będą w celu udzielenia odpowiedzi na przesłaną wiadomość. Każda osoba, której dane pozyskano za pomocą formularza kontaktowego może skorzystać wobec Administratora z następujących praw: a) prawa do żądania dostępu do swoich danych oraz do ich sprostowania, b) prawa do ograniczenia przetwarzania jej danych lub do ich usunięcia, c) prawa do wniesienia w dowolnym momencie sprzeciwu wobec przetwarzania jej danych, d) prawa wniesienia skargi na przetwarzanie jej danych osobowych przez Administratora do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Dalsze informacje na temat przetwarzania danych osobowych znajdują się w polityce prywatności.

    Ta strona używa plików cookies w celu analizy ruchu w serwisie. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookies odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki. Klikając przycisk „OK” potwierdzasz, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Twoimi preferencjami.