BLOK CZEKOLADOWY JUNIOR SAFARI

Smakołyk znany głównie starszemu pokoleniu, jako zamiennik niedostępnej kiedyś czekolady, sprawdza się znakomicie również dzisiaj. Przygotowywany wspólnie i dekorowany talarkami Junior Safari budzi wspomnienia z dzieciństwa i jest znakomitą okazją do spędzenia kilku słodkich chwil razem.
BLOK CZEKOLADOWY JUNIOR SAFARI
Przygotowanie

Kostkę masła umieść w sporym rondelku. Ustaw minimalną moc palnika. Gdy masło się upłynni, dodaj do niego pół szklanki cukru, pół szklanki mleka oraz cztery łyżki kakao. Całość mieszaj dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Płyn może się zagotować, jednak nie ma takiej potrzeby. W razie potrzeby rozcieraj niewymieszane kakao o brzegi rondla.

Odmierz 3 szklanki mleka w proszku – 400 gramów. Użyj mleka w proszku pełnotłustego – 27%. Łyżka po łyżce dodawaj mleko w proszku do czekoladowego płynu w rondelku. Cały czas mieszaj i rozcieraj masę. Możesz do tego użyć zaokrąglonej trzepaczki. Pod koniec dodawania mleka w proszku masa będzie już bardzo gęsta i będzie ją można mieszać wyłącznie łyżką.

Masę wymieszaj i przełóż do wybranego naczynia lub zawiń w folię. Masę czekoladową można umieścić w formie do ciasta lub innym naczyniu wyłożonym folią. Jest bardzo plastyczna. Stygnący blok czekoladowy udekoruj bakaliami i talarkami Junior Safari. Odłóż do schłodzenia do lodówki na minimum sześć godzin. Najlepiej jest blok czekoladowy chłodzić przez całą noc.

Składniki

Opakowanie Junior Safari
1 kostka masła – 200 g
3 szklanki mleka w proszku – 400 g
4 łyżki kakao lub czekolady w proszku
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
Dodatki:
100 g bakalii
Kilka łyżek kolorowej posypki dekoracyjnej
Produkt w przepisie Junior Safari

Ta strona używa plików cookies w celu analizy ruchu w serwisie. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookies odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki. Klikając przycisk „OK” potwierdzasz, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Twoimi preferencjami.

Więcej