Ponad 100 lat temu - w 1910 wszystko się zaczęło! Nieopodal Krakowa w małej miejscowości Skawina Henryk Franck założył fabrykę Surogatów Kawowych - “Henryk Franck i Synowie”. Fabryka rozwijała się szybko, a w latach 30. zatrudniała już aż 658 pracowników.
W powojennych latach 40stych fabryka przyjęła nazwę “Fabryka Środków Kawowych". W latach 50tych poza kawą produkowano w niej także makarony, koncentraty zupowe, dania gotowe, przyprawy, konserwy i wiele innej żywności… Od 1961 roku fabryka znalazła się w stanie bardzo silnego wzrostu.
W 1970 roku zaprzestano produkcji koncentratów spożywczych i skupiono się na tym, co lubimy najbardziej - na słonych paluszkach. Polacy pokochali od razu chrupiące przysmaki ze Skawiny.
W latach osiemdziesiątych zaczęliśmy dzielić się paluszkami z całym światem! Produkty ze Skawiny wędrowały do Kanady, Anglii, Kuwejtu, Australii, Malezji, USA, Nowej Zelandii, Belgii, Arabii Saudyjskiej i ZSRR. Można było nas spotkać nawet na Kubie, Islandii i w Królestwie Bahrajnu!
W 1993 roku nastąpiło ważne wydarzenie. “Zakłady Koncentraty Spożywcze Skawina” zostały sprywatyzowane dołączając do Lorenz. Produkcja wzrosła, rozbudowano i unowocześniono fabrykę, a przekąski Lajkonik trafiły na stoły w całej Polsce, jak w tradycyjnej krakowskiej piosence “Lajkoniku Laj Laj poprzez cały kraj…”
W 2007 roku rozpoczęliśmy produkcję Talarków - pysznych, cieniutkich i wyjątkowo chrupiących krążków, które od samego początku wypiekane są na złocisty kolor.
Zakład w Skawinie ma 100 lat! Obchody 100-lecia uświetniło wiele wydarzeń – na półkach sklepowych pojawiły się opakowania Lajkonika ozdobione logo przypominającym o tej szczególnej rocznicy. Dzieci ze 100 wybranych szkół podstawowych uczestniczyły w konkursie na zaprojektowanie jubileuszowych szat dla Lajkonika, a zwycięska szkoła otrzymała atrakcyjne nagrody. Lajkonik ubrany w nowy strój wziął udział w obchodach Dnia Lajkonika w Krakowie.
To rok, w którym zaczęliśmy produkować Rewersy. Już wtedy konsumenci dostrzegli, że produkt nadaje się do chrupania na wiele sposobów.
W 2018 w zakładzie została otwarta linia testowa, która umożliwia podejmowanie wielu prób produkcji zanim zaoferujemy nowy produkt konsumentom.
To właśnie w 2019 roku uruchomiliśmy specjalną, nowoczesną linię produkcyjną, która pozwoliła na wypiekanie nowych innowacyjnych produktów Wypiekarni - Paluchów Oryginalnych, Paluchów z Cebulką i Bajgli z Ziołami prowansalskimi.
Rok 2020 dowiódł, że Lajkonikowi udaje się udoskonalić to, co już jest doskonałe. Krakersy Super, ulubione przez konsumentów zyskały wersję mini: Mini Krakersy.
W roku 2021 wprowadziliśmy zieloną energię do naszego zakładu. Poza tym zdecydowaliśmy się na zmianę opakowań w trosce o środowisko.