• 1910 - 1919

    1910 - 1919

    W 1910 roku, czyli ponad 100 lat temu, wszystko się zaczęło! W miejscowości Skawina, nieopodal Krakowa, austriacki kupiec Henryk Franck, założył Fabrykę Surogatów Kawowych „Henryk Franck i Synowie”. Na początku zakłady zajmowały się suszeniem, mieleniem i prażeniem cykorii. W 1911 roku rozpoczęto produkcję kawy zbożowej.

  • 1920 - 1929

    1920 - 1929

    Lata 20. to okres rozwoju i modernizacji zakładów. Do produkcji wprowadzono m.in. cykorię porcjowaną oraz kawę z mlekiem.

  • 1930 - 1939

    1930 - 1939

    Lata 30. to kolejny okres prosperity skawińskich zakładów. Fabryka przetrwała światowy kryzys gospodarczy w dobrej kondycji. W 1939 roku zatrudniano 658 pracowników a roczna produkcja kawy i cykorii wynosiła ok. 7.500 ton.

  • 1940 - 1949

    1940 - 1949

    Zakłady w Skawinie szybko podniosły się z wojennych zniszczeń. Fabryka została znacjonalizowana i przyjęła nazwę „Fabryka Środków Kawowych”.

  • 1950 - 1959

    1950 - 1959

    W latach 50. do nazwy „Fabryka Środków Kawowych” dodano jeszcze „ i Makaronu”. A tak naprawdę powinno się dopisać jeszcze: „i koncentratów zupowych, i gotowych dań, i przypraw, i konserw mięsnych, warzywnych i owocowych, i proszku do pieczenia, i zup w proszku, i kiślu, i składników sosu Worcester…”

  • 1960 - 1969

    1960 - 1969

    W 1961 roku rozpoczął się okres silnego wzrostu, który trwał nieprzerwanie przez szczęśliwe 13 lat – aż do 1974 roku.

     

  • 1970 - 1979

    1970 - 1979

    W 1970 roku zaprzestano produkcji koncentratów spożywczych i skupiono się na tym, co lubimy najbardziej – na słonych paluszkach. Polacy pokochali od razu chrupiące przysmaki ze Skawiny. W tym czasie rozpoczęto produkcję innego, także „kultowego” dziś produktu, czyli kawy Inka.

  • 1980 - 1989

    1980 - 1989

    W latach 80. dzieliliśmy się naszymi przysmakami niemalże z całym światem. Produkty ze Skawiny wędrowały do ZSRR, USA, Niemiec, Kanady, Anglii, Australii, Kuwejtu, Malezji, Nowej Zelandii, Arabii Saudyjskiej i Belgii. Nasze produkty popłynęły nawet na Kubę, Islandię i do Królestwa Bahrajnu!

  • 1990 - 1999

    1990 - 1999

    W 1993 roku nastąpiło najważniejsze wydarzenie dla dzisiejszej pozycji marki Lajkonik. Zakłady „Koncentraty Spożywcze Skawina” zostały sprywatyzowane. Produkcja wzrosła, rozbudowano i unowocześniono fabrykę, a przekąski „Lajkonik” trafiły na stoły w całej Polsce, jak w tradycyjnej krakowskiej piosence: „Lajkoniku Laj, Laj, poprzez cały kraj…”